Szolgáltatások

Home / Szolgáltatások
 • Érdekességek - Az esztergálás története 1.

  2019. FEBRUÁR 11.
  Érdekességek - Az esztergálás története 1.

  Az esztergálás története időszámításunk előtt indult útjának. Az első eszterga gépek a Közel-Keleten jelentek meg és kizárólag fa megmunkálására voltak alkalmasak. Mint ahogy a legtöbb ókorban megjelenő újítás esetében, úgy itt is megfigyelhető, hogy a Közel-Keletről Európába került a technika, ahol előbb a görögök, majd a rómaiak is használni kezdték. Természetesen ez nem egyik pillanatról a másikra történt, és az eltelt idő alatt fejlődött annyit a technika, hogy mire Rómában is használni kezdték, addigra kár puhább fémek megmunkálására is alkalmas volt egy-egy esztergagép.

  Az esztergálásban komoly előrelépést jelentett, hogy a középkorban lábbal hajthatóvá fejlesztették a gépeket, ezzel kétemberesről egy emberes munkafolyamattá téve az esztergálást. Talán meglepő, de még Leonardo da Vinci is foglalkozott a témával, hiszen számos találmánya és terve között egy újfajta esztergáló gépet is megpróbált alkotni.

  Az ipari forradalom idején természetesen az esztergálásban is változások történtek. Létrehozták az öntöttvas gépállványt és ebben az időszakban már annyira pontos gépek készültek, hogy lehetséges volt a csavarmenetvágás is.

  Esztergálással kapcsolatos bővebb tájékoztatásért, szolgáltatásainkat érintő kérdéseivel bátran vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal!

Ugrás az oldal tetejére