Szolgáltatások

Home / Szolgáltatások
 • Fogaskerekek gyártásának néhány módszere

  2019. FEBRUÁR 11.
  Fogaskerekek gyártásának néhány módszere

  A fogaskerékgyártás és a technikai megoldás az elmúlt évek során jelentősen megváltozott és a technikai lehetőségeknek köszönhetően modernizálódott, azonban van néhány klasszikus gyártási módszer:

  • A fogaskerék gyártás egyik klasszikus módszere a profilozás, amely során a fogárkokat a fogoldal alakjának megfelelően köszörült tárcsamaróval munkálják ki. Előnye, hogy nem igényel külön fogazógépet, azonban pontos fogaskerék készítésére alkalmatlan a technika.
  • Az egyik leggyakoribb eljárás a lefejtő módszer, amely során a gyártandó fogaskereket és a szerszámot összegördítik, és a szerszám vágóélének burkológörbéje alakítja ki a fogakat. A lefejtő eljárásnak különböző típusai vannak: Maag-féle eljárás, amely egy speciális fogaskerék gyaluló géppel történik és a Fellows-féle eljárás, amely egy metszőkerekes eljárás. Mindékét lefejtő eljárás alkalmas pontos fogaskerekek gyártására.

  Napjainkban számos modern gyártási technológia létezik, azonban ez a néhány gyártási eljárás már évszázadok óta ismert és alkalmazott a fogaskerékgyártás során.

  További információkért tekintse meg weboldalunkat, valamint egyéb információkért és rendelési szándéka esetén keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Ugrás az oldal tetejére