Szolgáltatások

Home / Szolgáltatások
 • Miért hibásodhat meg egy fogaskerék? - 1. rész

  2019. FEBRUÁR 11.
  Miért hibásodhat meg egy fogaskerék? - 1. rész

  A fogaskerekek állandóan használatban lévő részei a különböző mechanikai berendezéseknek, így az elhasználódás, illetve a kopás talán az elsődleges oka annak, ha le kell őket cserélni. Ellenben léteznek más típusú sérülések is, amelyek a fogaskereket alkalmatlanná teszik a munkára.

  Az első a fogtörés, amikor a fogaskerék egy darabja kitörik a helyéről. Ez statikus vagy fáradt törés formájában valósul meg - a statisztikák szerint az utóbbi gyakoribb -. Ez elkerülhető kisebb módosítások bevezetésével, mint például nagyobb modul, nagyobb kapcsolószög, pozitív profileltolás alkalmazásával.

  A gödrösödés az úgynevezett nyíró-feszültség hatására alakul ki, amikor a felület alatt repedések ütik fel a fejüket, amelyek kifelé terjedve gödrösödést okoznak. A gödrösödés kagylós törést mutat, a szélei pedig élesek. Attól függően, hogy ez a sérülés milyen mértékű, lehet bejáratás miatt kialakuló vagy progresszíven növekvő. Az előbbi nem veszélyes, mert nem terjed, de az utóbbi a fogaskerék végleges tönkremenetelét is okozhatja. Elkerülhető kisebb modullal, nagyobb kapcsolószámmal vagy pozitív profileltolással és a felület keményítésével.

  Többre kíváncsi? Fogaskerékgyártással kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk!

Ugrás az oldal tetejére