Gyártási technológia

Home / Gyártási technológia

Egyenes és ferde fogú evolvens hengeres fogaskerekek gyártása

Profilozó eljárás

A profilozó eljárás során a fogárok alakjának megfelelő szerszám munkálja ki a fogárkot, amely lehet tárcsamaró, ujjmaró illetve köszörűkorong. A megmunkálás során a szerszám a fogazandó kerék forgástengelyével párhuzamosan halad a fogszélességgel megegyező úthosszon, ez idő alatt a kerék nem mozdul. A fogárok elkészítését követően a kereket osztófej segítségével elforgatjuk egy fogosztásnyit, majd újabb fogárkot munkálunk ki. Ferde fogazat kialakításánál a szerszám a fogaskerékhez viszonyítva csavarvonal mentén halad.Lefejtő eljárás

Lefejtő eljárás során a fogazószerszám vágóélei a megmunkálás során a fogasléc felületét burkolják. Három lefejtő eljárást különböztethetünk meg: lefejtőmarás, foggyalulás fésűskéssel és a foggyalulás metszőkerékkel. A legelterjedtebb és egyben legtermelékenyebb fogaskerékgyártás technológia a lefejtőmaróval való megmunkálás. A fogárkokat kialakító fogasléc oldalait, a maró és az előgyártmány relatív mozgása közben a lefejtő szerszám csavarfelületén kialakított vágóélek képezik le. Ezen mozgások együttese úgy tekinthető, mintha egy végtelen hosszú fogasléc gördülne le a munkadarabon, így kialakítva a fogaskereket. A pontosságot biztosítja, hogy a megmunkálás során egyszerre több vágó él dolgozik illetve a legördülésből kifolyólag az osztás folyamatos. Fésűskéssel történő foggyalulás során a szerszám alternáló mozgást, illetve a kialakítandó fogaskerékre nézve tangenciális és radiális mozgást végez. Az előgyártmány e közben forgómozgással gördül le a fésűskés fogaslécén. A radiális mozgás addig tart amíg el nem érjük a kívánt fogmélységet. A foggyalulás történhet metsző kerék segítségével is. A kialakítandó fogaskerék előgyártmánya forgó mozgást végez, miközben a fogaskerék alakú szerszám alternáló és forgó mozgással egyidejűleg a kerék középpontja felé haladva alakítja ki a szükséges fogmélységet. Ezen lefejtő eljárások alkalmasak ferde fogú fogaskerekek kialakítására is, ekkor a szerszámot a kívánt fogferdeségi szöggel kell bedönteni. Kúpkerék gyártása

Kúpkerekek is lehet a hengerlési folyamat, termelődnek segítségével egy eszköz egy egyenes vágóéllel, hasonló a gördülő módszer homlok fogaskerekek. A feldolgozás az ilyen fogak homlokkerekes és ferde fogazású kúpkerekek képződnek fogaskerék alakítására vagy Wälzhobeln. Megmunkálás során, a kerék a auszuformende hobbing kitekerte szerint megnyerő virtuális korona fogaskerék. Az eljárás megegyezik a lassulhat az sebességváltó egy állványra. A kés vagy páros pengék, amely el van látva egy egyenes vágóéllel és képviseli a fogak, az arc sebességváltó, evolvens profilját a fog által alkotott gyalulás mozgás, azaz A Kugelevolventen közelítjük a Planevolventen. A homlok és ferde kúpkerekek lehet földi módszerrel alapuló keletkezésére. Csiszolással a felületet torzulásokat lehet feldolgozni okozta hőkezelés, vagy a pontosabb fogaskerék állítható elő, amely egy kedvező hatású a elkötelezettség a fogak.Ívelt fogú kúpkerekek gyártása

Az ívelt fogú kúpkerekek fogalakját a gyártási eljárás határozza meg. A fogazati rendszer és a fogalkotó alakja szerint megkülönböztetünk körív fogazatot (Gleason), evolvens fogazatot (Klingelnberg-palloid) illetve hurkolt epiciklois fogazatot. A Gleason-féle körívfogazat kialakítására használt fogazószerszám korong alakú késfej, amelyben a síkprofilnak megfelelő trapéz alakú betétkések helyezkednek el. A nagykerék esetében üregeléssel vagy lefejtéssel, a kiskerék esetében lefejtéssel alakítják ki a körív fogirányvonalát. A megmunkálás foganként történik, vagyis egy fogárok kialakítása után a szerszám eltávolodik a kúpkeréktől, majd a gép egy fogosztásnyival elforgatja a kereket, ekkor kezdetét veszi a következő fogárok kimunkálása. Az evolvens fogirányvonalú fogazat folyamatos lefejtőmarás elvén készül. A gyártó szerszám kúpos csavarfelülete mentén helyezkednek el a trapéz profilú vágóélek, amelyeknek fogmagassága a kúpalkotó mentén állandó. A szerszám kúpos alakjának köszönhetően tud összegördülni a gyártandó fogaskerék gyártási gördülőkúpjával. A ciklois ívű fogazat kialakításánál használt szerszám szintén korongalakú, amelyen síkkerékprofillal megegyező trapéz alakú betétkések több bekezdésben, több spirál mentén helyezkednek el. Az egyes spirálokban elhelyezkedő kések közül az első nagyol, a mögötte következő másik kettő, pedig a fog jobb illetve bal oldalát fejti le. A folytonos forgómozgás és lefejtő eljárás együtteséből származik, hogy a képzelt síkkeréken a képzelt fogirányvonal hurkolt epiciklois.Csigahajtás gyártása

A ZA típusú, archimedesi, csiga fogprofilja homlokmetszetben archimedesi spirális, tengelymetszetben trapézalakú. Általában trapéz profilú esztergakéssel készül, amelynek forgácsolóélei a tengely síkjában helyezkednek el, ugyanakkor készülhet ferdefogú, evolvens profilú metszőkerékkel is. A ZI típusú, evolvens, csiga fogprofilja nagy hajlásszögű evolvens fogazatnak felel meg. A csigafelület egyenes alkotója érinti a csiga alaphengerét és az arra írt csavarvonalat, homlokkeresztmetszetben a csiga fogprofilja evolvens. Lefejtőmarással és lefejtőköszörüléssel gyártható a csigakerék. A ZN típusú, konvolut, csiga rendelkezik egyenes profillal, mégpedig normál metszetben. Fogárok vagy a fog normálmetszetében elhelyezkedő, közepes emelkedési szöggel bedöntött trapéz profilú esztergakéssel gyártható. Megkülönböztetünk ZN1 illetve ZN2 csigát, attól függően, hogy a ujjmaró a fog (ZN1) vagy a fogárok (ZN2) középső osztóhengeri csavarvonalára merőleges síkban helyezkedik el. A ZK típusú csigát ujjmaróval, illetve tárcsamaróval készíthetik. A ZK1 típusú csigát ujjmaróval kell megmunkálni függőleges marógépen. A ZK2 típusú csiga vízszintes menetmaró gépen munkálható meg, ekkor a szerszám trapézprofilú tárcsamaró.CNC esztergálással a fogaskerékgyártást számítógépekre bízhatja!

A korszerű fémmegmunkálás egyik alapvető és ma széleskörben alkalmazott technológiája a CNC technológia. A CNC egészen pontosan a számítógép által vezérelt gyártást jelenti, aminek során a gyártási folyamatokat egy előre beprogramozott vezérlőrendszer irányította berendezés felügyeli és kivitelezi. Így válik lehetővé at, hogy például egy megrendelt fogaskerék pontosan olyan legyen, és akkora darabszámban készüljön el, ahogyan megtervezték és megrendelték.

A CNC esztergálás egészen pontosan az az ága a CNC technológiának, amivel többek között a fogaskerekek is készülnek. A CNC esztergálással lehetővé válik a fogaskerekek gyártása, gyakorlatilag minimális hibalehetőséggel. Elég csak betáplálni a számítógépbe a szükséges adatokat és a szoftverekkel megtervezni az alkatrészt, a gyártáshoz készült programmal pedig elindítani az előállítást!

Amennyiben precízen kivitelezett, CNC esztergálással készült fogaskerekeket szeretne rendelni, méghozzá kiváló ár-érték arányban, lépjen velünk kapcsolatba a honlapunkon található elérhetőségeink egyikén!

Fogaskerék gyártás régen és napjainkban

Ha az ember a fogaskerekekre gondol, nagy valószínűséggel az ipari forradalom füstös Angliája jelenik meg a szeme előtt, pedig ezek az alkatrészek ennél sokkal gazdagabb történelemmel rendelkeznek, ami az ókortól egészen napjainkig nyúlik.

A fogaskerék gyártás valószínűleg az időszámításunk előtti IV. századi Kínából származik. A Csou-dinasztia területéről aztán egészen Egyiptomig vándorolt a technológia, hogy utána néhány évszázaddal később a világ minden táján felkapják.

Természetesen sok idő eltelt azóta, a későbbi századok komoly gépesítésével, valamint a gyártási technológiák modernizálásával pedig a fogaskerék gyártás is átalakult. Ma már a legmodernebb CNC-vezérlésű gépek végzik ezt a folyamatot, amik programozható mikroszámítógépekkel rendelkező szerszámgépek.

A fogaskerék gyártásnak ma már meg kell felelnie a modern kor kihívásainak: időtálló alkatrészeket kell kínálnia óriási mennyiségben, rendkívül rövid határidővel. Ha olyan céget keres, ami képes ezeket a feltételeket teljesíteni, ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ugrás az oldal tetejére