Blog

Home / Blog
  • Melyek a hajtóművek leggyakoribb hibái, miért fontos a szakszerű javítás?

    2024. AUGUSZTUS 29.
    Melyek a hajtóművek leggyakoribb hibái, miért fontos a szakszerű javítás?
    Az iparban fontos szerepet betöltő fogaskerék hajtóművek megfelelő működésén sok múlik. A folyamatos igénybevétel és más hatások miatt előfordulhat meghibásodás, azonban ennek elhárításáról gondoskodni kell minél hamarabb. Attól függően kerülhet sor a hajtómű javítására, hogy pontosan mi okozza a gondot.

    A berendezések, a gépek és a járművek üzemeltetése során számos tényezőre szükséges ügyelni. Rendszeres és alapos ellenőrzéssel, karbantartással megelőzhető a problémák jelentős része. A folyamatos működtetés, és a külső tényezők azonban bármikor okozhatnak kellemetlenséget. Ilyenkor fontos a hiba pontos helyének és okának meghatározása, majd a szükséges hajtómű javítási munkálatok szakszerű elvégzése.

    Milyen gyakori meghibásodási típusok lehetnek, és mi okozhatja ezeket?

    • Túlterhelés, szennyeződés, nem megfelelő kenés miatt előfordulhat a fogak törése, kopása. Ilyen esetben rezgésre, zajnövekedésre, teljesítményvesztésre lehet figyelmes.
    • Anyaghiba, fokozott terhelés, korrózió miatt kialakulhat tengelytörés. Ilyenkor hasonló jelekre lehet figyelmes, mint a törésnél és a kopásnál.
    • Ha nagyobb felület válik le a fogfelületről, erős zaj figyelhető meg, akkor valószínű spalling a probléma. Ezt a hirtelen terhelésváltozás okozhatja leggyakrabban.
    • A kis mélyedések a fogfelületen, a zaj pittingre utal, amit a túlzott terhelés, a nem megfelelő kenés válthat ki.
    • Jelentkezhetnek csapággyal kapcsolatos hibák is, amelyek a rezgésről, a zajról, a hőmérséklet emelkedéséről vehetők észre. Megfelelő kenéssel, a szennyeződések eltávolításával, a túlzott terhelés elkerülésével meggátolható a probléma. 

    Mit tehet a problémamentes működtetésért?

    Rendszeres karbantartással, kiváló minőségű kenőanyagok használatával, a terhelés figyelemmel kísérésével, a szennyeződések elleni védelemmel megakadályozhatja a gondok jelentkezését. A zajszint mérésével, anyagvizsgálatokkal pedig pontos képet kaphat az aktuális állapotról, és időben sor kerülhet az esetleges munkálatok ellátására. 

    Bármilyen hibát észlel, kérjen szakszerű segítséget! Nagy tapasztalattal vállaljuk a hajtómű javítást. Keressen bennünket bizalommal!

Ugrás az oldal tetejére