Blog

Home / Blog
  • Mi okozhat zajt a fogaskerék hajtóműnél, mit tehetünk a zajcsökkentésért?

    2024. OKTÓBER 15.
    Mi okozhat zajt a fogaskerék hajtóműnél, mit tehetünk a zajcsökkentésért?
    A fogaskerék hajtómű fontos szerepet tölt be számos területen, és sok múlik a zajmentes működésén. A pontos, hatékony üzemelés, és a berendezés élettartamának növelése érdekében egyaránt lényeges a hajtómű zajcsökkentése. 

    A fogaskerék hajtómű fontos szerepet tölt be számos területen, és sok múlik a zajmentes működésén. A pontos, hatékony üzemelés, és a berendezés élettartamának növelése érdekében egyaránt lényeges a hajtómű zajcsökkentése. 

    A megbízható, precíz és kényelmes működtetés, valamint a környezet megóvása jelentős mértékben múlik azon, hogy a hajtómű eleget tesz-e az elvárásoknak. A zaj zavaró tényező, ami csökkentheti a munka hatékonyságát, meggátolhatja a feladatok pontos teljesítését. A fogaskerék esetében a kopás, a károsodás jele, ami miatt rövidülhet az élettartam. 

    Milyen okok miatt keletkezhet zaj a fogaskerék hajtómű működése során?

    A tengelyek párhuzamossága, a fogazat egyenletessége jelentős mértékben befolyásolja a zajszintet, ezért sok múlik a precíz gyártáson. A fogprofil hibák miatt összekapcsolódáskor ütések, rezgések figyelhetőek meg, és szintén erre lehet számítani a fogak közötti túl nagy hézagok esetén is. 

    A kenés hiánya, a nem megfelelő kenőanyagok használata fokozza a súrlódást, a kopást, ami szintén zajhoz vezet. A fogaskerekek anyagának kevésbé jó minősége, a túl nagy terhelés, a hirtelen történő terhelésváltozás, valamint a csapágyak sérülései is okozhatnak gondot. 

    Már a gyártás során lényeges a fő szempontokra ügyelni, mint például a jó minőségű anyagok felhasználása, a hézagok minimalizálása. 

    Mit tehetünk a működtetés során a hajtómű zajcsökkentés érdekében?

    • A megfelelő kenőanyag kiválasztása, és a rendszeres kenés elengedhetetlen.
    • Lehetőség van rezgéscsillapító elemek alkalmazására.
    • Fontos a csapágyak ellenőrzése, karbantartása, szükség esetén az időben történő csere.
    • Megoldható a zajvédő burkolatok telepítése.

    A hajtómű zajcsökkentése komplex feladat, így több módszer kombinálásával lehet a legkönnyebben és leghatékonyabban megoldani. Annak érdekében, hogy minél egyszerűbb és tartósabb legyen, lényeges a zajforrás pontos azonosítása, a működési körülmények figyelembevétele

    Ha szeretné a fogaskerekeket megbízható kézből beszerezni, és a hajtóművet problémamentesen üzemeltetni, akkor érdemes hozzánk fordulni. Gyártással és javítással is foglalkozunk, így egy kézben tudhat minden munkálatot. Keressen bennünket bizalommal!

Ugrás az oldal tetejére