Szolgáltatások

Home / Szolgáltatások

Tervezés és gyártás egy kézben

A fogaskerekek és fogaskerék hajtások tervezése és gyártása számunkra több mint hivatás. A fogaskerekek az egyik leggyakrabban alkalmazott mechanikus energiaátalakításra és továbbításra alkalmazott gépelemek. Az ókor óta sokat fejlődött a technika a fogazatok profiljain át a gyártástechnológiáig, de a fő funkció azóta sem változott, és amíg ember él a Földön, mindig is szükségünk lesz hű gépelemeinkre. De ahogyan egyetlen fogaskerék nem gépelem, annak csak párjával együtt nevezhető, komoly fejlesztések és előrelépések is csak a tervezés és gyártás szoros összhangjával érhető el. Ezek a gondolatok inspirálják mindennapjainkat, hogy olyan fogaskerekeket, fogaskerék hajtóműveket tervezhessünk és gyártsunk, amelyekbe mindazt a több százezer oldalon sem leírható elméleti tudás és a percről percre fejlődő gyártástechnológia adta új lehetőségek kínálta előnyöket integrálhatjuk. 

Az elméleti tudás és tapasztalat, a legkorszerűbb tervezőprogramok adta lehetőségek, valamint a gyártó és a tervező az előtervezés szakaszától történő folyamatos konzultációja garantálja a biztos sikert és versenyképességet. A tervezés és kivitelezés során az elsődleges célunk a megrendelő igényeinek kielégítésén túl maximális hatásfokú, megbízható, letisztult, gazdaságosan gyártható hajtóművek tervezése és kivitelezése. Teljes körű kivitelezések esetén a gyártott alkatrészek minőségét és megbízhatóságát több évtizedes tapasztalatunk és állandóan fejlődő gépparkunk garantálja. 


Amit biztosítunk megrendelés esetén

 Üzembiztonságot megfelelően megtervezett és pontosan gyártott fogaskerék hajtómű konstrukciókkal

 Feszültségmentesített hegesztéseket

 Igény szerint repedésvizsgálattal ellenőrzött fogaskerekek a maximális élettartam és biztonság érdekébe​n

 Minden fogaskerék tengelye gondosan megtervezett ágyazással készül, gördülő, vagy siklócsapágyak beépítésével a kedvező terhelés eloszlás egyenletesség biztosítása érdekében

 Fogaskerekek tervezése elemi, kompenzált és általános fogazattal

 Élettartam számítással kiegészített fogfelületi (pitting, berágódás) teherbírásra történő ellenőrzés​​

 A tervezés során gondos fogazatoptimálás az alacsonyabb zajszint elérése érdekében

 Lehetőleg egyszerű felépítésű és formavilágú, könnyű szerelhetőséget, pontosan gyártható, egybefúrt csapágyfészkű fogaskerék hajtóműházakat

 A tervezett hajtóművek fogaskerekeinek anyaga széles spektrumban választhatóak a nemesített, nitridált, betétben edzhető acéloktól (edzett köszörült kivitelű fogaskerekek, kiváló IT pontossági fokozattal) a polimer fogaskerekekig

 Hatásfok szempontjából optimalizált fogaskerék profilokat, amelyek akár évi több millió forint elektromos áramfogyasztás csökkenést, kevesebb kopást és alacsonyabb üzemi hőmérsékletet eredményez

 Tervezési dokumentációk és megállapodás szerint teljes körű gyártási dokumentációk készítését

​ Naprakész tudást, rugalmasságot és az új lehetőségekre nyitottságot a tervezés és gyártás folyamán

Felkeltettük érdeklődését?

Egyedi, személyre szabott ajánlatért vegye fel kollégánkkal a kapcsolatot!

Fogaskerékgyártás CNC gépek segítségével

A fogaskerékgyártásnak sok évtizedes hagyománya és tudománya van, amely a hosszú évek alatt folyamatosan fejlődött a technológiai újításoknak köszönhetően, ezzel megkönnyítve a szemberek munkáját, valamint meggyorsította és precízebbé tette a folyamatokat. A különböző fizikai tulajdonságokkal rendelkező fogaskerekek elengedhetetlen alkotóeleme napjaink legmodernebb gépeinek, melynek következtében fontos a maximális méretpontosság és az időtálló, megbízható kialakítás.

A mai modern fogaskerékgyártás egyik legismertebb és legelterjedtebb módszere a CNC gépek segítségével történő megmunkálás, amely történhet esztergálással vagy marásos technológiával egyaránt. A CNC gépek megjelenése forradalmasította a fogaskerékgyártást és lehetővé tette a korszerű és pontos fémmegmunkálást, melynek köszönhetően ferde fogazású vagy egyenes fogazású fogaskerekek profi kimunkálása is megvalósítható az igényeknek és a speciális elvárásoknak megfelelően.

Tekintse meg weboldalunk információit, valamint keressen minket bizalommal elérhetőségeinken, hiszen cégünk sok éves tapasztalattal és számos elégedett ügyféllel a háta mögött vállalja kis- és közepes szériában gyártott fogaskerekek kivitelezését az igényeknek megfelelően korszerű CNC gépek segítségével!

Az eszterga szerszámok csoportosítása

Talán nem is gondolnánk, hogy az esztergálás mennyire sokrétű tevékenység. Nem véletlenül, hiszen a megmunkálandó anyag tulajdonságaitól függ, hogy mivel és hogyan kezdjünk neki a munkának. Az alábbiakban rövid áttekintőt nyújtunk az eszterga szerszámok csoportosításáról.

Élek száma szerint megkülönböztetünk:

 • egyélű pl.: esztergakés
 • kétélű pl.: fúrók
 • szabályosan többélű pl.: marók
 • szabálytalanul többélű szerszámokat pl.: köszörűkorongok

Anyaguk szerint az eszterga szerszámok készülhetnek:

 • ötvözetlen szerszámacél, mely kézi forgácsoló szerszámok készítésére alkalmas
 • ötvözött szerszámacél, melyből csigafúró, menetfúró, dörzsár készíthető
 • gyorsacél, ami a leggyakoribb szerszámanyag keményfém, melyből csak lapkákat készítenek
 • kerámia: nagy igénybevételre és nagy hőmérsékletváltozással járó környezetben nem ajánlott az alkalmazása
 • gyémánt: a legkeményebb és legdrágább szerszámanyag, ebből különleges célokra alkalmas szerszámokat készítenek

Alkalmazás szerint is csoportosíthatjuk a szerszámokat, vagyis:

 • külső felületet megmunkálók
 • belső felületet megmunkálók
 • nagyolók
 • simítók
 • beszúrók
 • leszúrók
 • alakosak is léteznek

Kivitelezés alapján négy féle eszterga szerszám van:

 • tömör
 • lapkás
 • hegesztett
 • szerelt

Végül a vágóél elhelyezkedés szerint megkülönböztetünk:

 • körkés
 • alakos kés
 • tangenciális kés

Esztergálással kapcsolatos további információkért forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeink egyikén!

A fogaskerék meghibásodásáról

A fogaskerekek azok közé a gépalkatrészek közé tartoznak, melyeket a leggyakrabban használnak fel a gyártás és a beépítés során. A fogaskerekek a hajtóművek munkáját segítik, képesek nyomaték és a fordulatszám átvételére. Jellemzően jól megmunkálható acélból készülnek, azonban a nagy igénybevétel a legjobb minőségű fogaskereket is kikezdi, ilyenkor következnek be kisebb-nagyobb meghibásodások.

A leggyakoribb hiba a fogazatok és a csapágyak elváltozásaira vezethető vissza. Két fő csoportja a fogtörés, valamint a felületi sérülések. A fogtörés lehet statikus vagy fáradt törés, az utóbbi a gyakoribb. A felületi sérüléseknek három fajtája van, ez a gödrösödés, kopás és a berágódás. Mindegyik esetben kár keletkezik a fogaskerék testén, ami visszavezethető nagy felületi nyomásra, nem megfelelő kenésre vagy nagy csúszás sebességre.

Ezek a sérülések javíthatóak, elég hozzánk fordulnia, és mi gondoskodunk a fogaskerekek és egyéb gépalkatrészek javításáról. Keressen minket bizalommal, és kérje segítségünket akár azonnal!

Esztergálás hagyományos módon

A hagyományos esztergálást választaná? Mi azt is vállaljuk! Az esztergálás eljárással különböző forgástestek munkálhatóak meg, így számos termék előállítására alkalmas.

Az esztergálást egyélű szerszámmal végzik, a forgácsoló mozgást maga a munkadarab végzi, a szerszám pedig az előtoló mozgást hatja végre. Az esztergálás a precizitás és az elért felületi minőség szempontjából lehet nagyolás, fél simítás vagy simítás. A nagyolás célja az anyagfelesleg gyors és gazdaságos eltávolítása, a fél simítást hőkezelés előtt használják az előkészítésekhez, a simítás célja pedig az előre meghatározott felület minősége és a pontosság biztosítása.

Minőségi forgácsolási munkára van szüksége? Nálunk jó helyen jár, keressen minket bizalommal! A CNC esztergálás mellett cégünk vállal hagyományos esztergálással történő megmunkálást is. Szakképzett kollégáink segítőkészen válaszolnak minden felmerülő kérdésére, és rövid határidőn belül megvalósítjuk forgácsolással kapcsolatos egyedi kívánságait!

Mit érdemes tudni a CNC esztergálásról?

Szeretné vállalkozását fellendíteni CNC esztergálással, a gyors és hatékony sorozatgyártásért? A legjobb helyen jár, hiszen cégünk vállal profi minőségben CNC esztergálást.

A CNC mikroszámítógépet tartalmaz, amely programozható aszerint, hogy milyen termékre van szükségünk. A program tárolja a megadott adatokat, sőt változtathatóak is a méretek.

A CNC gép két fő részből áll: egy elektronikus irányítóberendezésből, ami vezérel, és egy szerszámgépből. A szerszámgép az irányítóberendezésből érkező információk szerint végzi az esztergálást. A CNC esztergálásnál elengedhetetlen szempont a gyorsaság és a minőségi, pontos munka, óriási pontosságú és hatékony munkamenet valósítható meg a kiváló termék gyártásért.

CNC esztergálásra lenne szüksége? Keresse szakképzett kollégáinkat, ha profi munkát szeretne! Hívjon bizalommal még ma, és rövid határidőn belül elkészítjük Önnek a kívánt termékeket! További részletekért keressen minket a megadott elérhetőségeken!

Bízza profikra a gyártást, javítást!

A műszaki dokumentáció egy olyan szakmai leírás, amely egzakt leírásokat, tervrajzokat, utasításokat tartalmaz egy alkatrész, például fogaskerék vagy hajtómű előállításával kapcsolatban. A műszaki dokumentáció hiányában nem egyszerű pontosan és megbízhatóan legyártani az adott alkatrészt. Nem egyszerű, de nem is lehetetlen.

Elveszett, megsérült a műszaki leírás, Önnek mégis szüksége lenne hajtómű, fogaskerék gyártására? Keressen fel minket bizalommal és garantáljuk, hogy tervrajz nélkül is első osztályú alkatrészt gyártunk le Önnek! A meglévő minták alapján, magasan képzett és tapasztalt szakembereink képesek reprodukálni azokat a gépalkatrészeket, melyek legyártása máshol nehézségekbe ütközne műszaki leírás nélkül. Felkészültségünk és sok éves tapasztalunk a garancia arra, hogy a lehetetlennek tűnő feladatokat is képesek vagyunk megoldani.

Nem csak gyártással, de javítással is megbízhat minket, ha arra van szüksége. Részletes tájékoztatásért vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Amit a palástköszörülésről tudni érdemes

A köszörülés a forgácsolási műveletek jellemző csoportja, amely során sima és akár tükröződő felületeteket lehet előállítani speciális erre alkalmas szerszám segítségével, amely a kézi forgácsolási eljárások során nem érhető el maximális minőségben. A palástköszörülés kiválóan alkalmas nagy pontossággal bíró technika, amely segítségével teljesen maximalizálható a méretpontosság és a felületi finomság egyaránt.

A palástköszörülés során az erre a folyamatra kiválóan alkalmas, speciális szerszám segítségével eltávolítják az adott munkadarabokról a felesleges felületi anyagot, továbbá a munkafolyamatok forgácsoló és hántoló alakításra is maximálisan alkalmasak a végleges munkadarab kivitelezése érdekében, például gépalkatrészek precíz kialakítása.

A megmunkálandó anyag felülete, mérete és alakja egy szabálytalan élgeometriájú szerszám segítségével végzett mozgás közben történő anyagleválasztásnak köszönhetően megy végbe a palástköszörülés során.

Minőségi fogaskerék és gépalkatrész gyártásért az egyedi igényeknek megfelelően, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken és szakembereink mindenben készséggel állnak rendelkezésére!

A fogaskerékgyártást meghatározó tényezők

Napjainkba a számtalan modern technológiai lehetőségnek köszönhetően a fogaskerékgyártás és a gyártási eljárások gyökeresen megváltoztak, azonban ezek meghatározó tényezői minden esetben jellemzőek.

A fogaskerékgyártást meghatározó tényezők:

 • A gyártandó fogaskerék mérete
 • A fogaskerék szerkezeti kialakítási jellemzői
 • Pontossági osztályba való besorolás
 • A gyártási darabszám
 • Az előgyártmányú fogaskerék szükségessége és jellemzői
 • A fogaskerék anyag típusa és jellemzői, hőkezelés
 • Egyéb tényezők

Ezek a tényezők meghatározzák a fogaskerékgyártás során a fogazási műveletben használt fogások számát és a szükséges gép nagyságát, valamint teljesítőképességét, a munkálati műveletek számát és sorrendjét, továbbá a finomfelületi megmunkálási tényezőket és elvárásokat.

Válasszon Ön is profi, sok éves tapasztalattal rendelkező szakembereket a szükséges minőségű és mennyiségű fogaskerék gyártásához, melyről bővebb tájékoztatásért keressen minket bizalommal elérhetőségeinken és mindenben készséggel állunk rendelkezésére!

A síkköszörülésről röviden

Cégünk fogaskerekek gyártása mellett köszörülési munkálatokat is végez, így a síkköszörülés technológiájával is foglalkozunk. A síkköszörülés során egyenetlen felületű munkadarabokat köszörülünk sima felületűvé a munkadarab folyamatos koptatása során.

A köszörűkorong segítségével az egyenetlen felületű munkadarabot akár tükörsimává is köszörülhetjük. A köszörülést végezhetjük kézi és gépi köszörűvel. Kézi köszörüléssel csak kisebb egyenetlenségeket lehet köszörülni, ami sokkal több munkával jár, mint a gépi köszörülés, ám kisebb felületek megmunkálására kiválóan alkalmas. A gépi köszörülés egyik módja a síkköszörülés, amikor a köszörűkorong homlokfelületével, vagy palástjával végezzük a munkálatokat. Nagyobb mennyiségű munkadarab köszörülésére a palásttal végzett köszörülés nem alkalmas, ám a legpontosabb és legprecízebb munkálatokat ezzel a módszerrel végezhetjük.  A homlokfelülettel végzett síkköszörülés nagyobb termelékenységet hoz, olyan sebességgel mozog a gép köszörülés során, hogy a munkafolyamat egészét elvégezhetjük ezzel a módszerrel.

Ha Ön is szeretne precíz, pontos munkadarabot kapni, válassza cégünket síkköszörülés céljából! Nálunk a minőség elsődleges!

Fogaskerékgyártás az igényeknek megfelelőn: A kúpkerék gyártás

A különféle rendszerek hajtástechnikai sajátosságai igen eltérőek lehetnek a felhasználási igényeknek megfelelően, ezáltal eltérő fogaskerékhajtást és fogaskeréktípusokat is igényelnek, melyek közül az egyik elterjedt és jellemző lehetőség a kúpkerék, azaz kúpfogaskerék.

A kúpfogaskerekek és a hajtástechnikai rendszer jellemzői:

 • A hajtástechnikai rendszert alkalmazó iparág sajátos elvárásainak megfelelő teherbírással, környezeti hatásokkal szembeni ellenállással, külső behatásokkal szembeni ellenálló képességgel és rugalmassággal rendelkező anyagtípusok alkalmazása jellemző a kúpkerekekre, például fém, műanyag, egyéb minőségi anyagok.
 • A kúpkerekek gyakori alkalmazási területei a gyógyszeripar, élelmiszeripar, gyártóipar, gépipar, orvostechnikai ipar, stb.
 • A kúpkerekek konstrukciója lehet: egyenes, ferde és ívelt fogazású kúpkerekek, melyek kialakítása a felhasználási terület sajátos igényinek megfelelően történik.
 • Egyéb jellemzők

Az igényeknek megfelelő, minőségi fogaskerék gyártási szolgáltatásokért tekintse meg weboldalunk bővebb információit, valamint forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken és mindenben állunk rendelkezésére!

Gépalkatrészek kiváló minőségben Önnek is!

Szeretné, ha gépei, berendezései olyan olajozottan működnének, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva? Mit gondol, mi lehet az oka, ha néha nem úgy mennek a dolgok, ahogyan menniük kéne? Lehet, hogy nem a megfelelően helyről szerzi be az alkatrészeket. Itt a megoldás!

A legkisebb alkatrész, egyetlen fogaskerék hibája, rossz minősége is nagy bajt okozhat, ennek következménye pedig a gépleállás, termelési idő kiesés, szervizelés és felesleges anyagi kiadások. Annak érdekében, hogy ezt elkerülje, szerezze be fogaskerekeit a mi cégünktől, ugyanis nálunk magas minőségű, mégis kedvező árú, már bizonyított gépalkatrészeket talál. Bordáskerekek, szíjkerekek, lánckerekek, fogaskerekek és hajtóművek mellett még sok olyan vas- és acéltermék kerül ügyfeleinkhez, melyekre Önnek is szüksége lehet.

Keressen fel minket bizalommal és vásároljon minőségi gépalkatrészeket! Amennyiben megválaszolatlan kérdései lennének, vagy csak tanácsra van szüksége, forduljon hozzánk elérhetőségeink bármelyikén!

Röviden a forgácsoló szerszámról

Minden forgácsolási mód más szerszámot igényel. Ezeket a forgácsoló szerszámokat az alábbiak szerint lehet csoportosítani:

 • Élek száma alapján: egyélű, kétélű, szabályosan és szabálytalanul sokélű.
 • A dolgozó rész anyaga alapján: szerszámacél, kerámia, keményfém, gyémánt és egyéb.
 • Szerkezet alapján: tompán hegesztett, tömör, betétkéses, váltólapkás.
 • Alkalmazás alapján: esztergakés, fúró, maró, gyalukés, üregelő tüske és még sok egyéb.
 • Más szempontok: méretezés, élszögek mérete.

Forgácsoló munka megkezdése előtt nagyon fontos ismernünk a megmunkálandó anyag jellemzőit, és figyelembe kell vennünk a következőket: az anyag szilárdsága, keménysége, hőkezelése és a lehető leggazdaságosabb megművelés.

A forgácsoló szerszámok igénybe vett része folyamatosan roncsolódik, felmelegszik. Ezen tényezők miatt a szerszám hatékonysága lecsökken, és előbb-utóbb elkopik. A legjellemzőbb kopásformák: homlokkopás, kráteres kopás, csúcskopás, élkopás és hátkopás. Emiatt a szerszámot csak egy ideig lehet használni, később sajnos le kell cserélnünk.

Az aprólékos forgácsolás szakembert kíván, az otthoni kísérletezés nem csak rosszul sülhet el, de még veszélyes is lehet. Szakképzett csapatunk komoly tapasztalattal rendelkezik, így ha profikra van szüksége, keressen minket bizalommal!

Ugrás az oldal tetejére